انحلال شرکت یعنی چه و شرایط اعلام منحل شدن شرکت چیست؟

مراحل انحلال شرکت

منظور از انحلال شرکت چیست؟ در واقع می‌توان بیان کرد که انحلال شرکت زمانی رخ می‌دهد که عمر فعالیت شرکت به پایان رسیده باشد. مهم‌ترین نکته‌ای که باید در مورد انحلال شرکت مد نظر داشته باشید این است که دارایی و سرمایه موجود در شرکت از حالت مشاع خارج شده و در بین اعضا و افرادی که به عنوان صاحبان سرمایه شناخته می‌شود، تقسیم می‌شود.

نحوه تقسیم سرمایه و دارایی بین اعضا و شرکا

این نکته مهم را باید مد نظر داشته باشید که شرط لازم برای تقسیم سرمایه و دارایی بین اعضا و شرکای شرکت این است که در وهله اول تمامی حقوق و طلب طلبکاران شرکت به صورت کامل پرداخت شود و الباقی بین شرکا تقسیم خواهد شد. بعد از این مرحله بعد از انحلال شرکت به صورت کامل به تسویه اموال شرکت می‌پردازد.

انحلال شرکت با مسئولیت محدود

بنابر ماده 94 قانون تجارت، شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین 2 یا چند نفر برای انجام امور تجاری تشکیل می‌شود و هر یک از شرکا بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات تقسیم شود، براساس میزان سرمایه خود در شرکت مسئول پرداخت بدهی‌ها و تعهدات شرکت هستند.

برخی تصور می‌کنند، چون شرکت با مسئولیت نامحدود عمر نامحدودی دارد، امکان انحلال شرکت وجود ندارد ولی عمر نامحدود شرکت، مانعی بر اتمام عمر شرکت نیست و در صورت نیاز امکان انحلال آن وجود دارد.

انحلال شرکت در شرکت‌هایی که مدت زمان مشخصی برای فعالیت آن در نظر گرفته شده است هم اتفاق می‌افتد، بدین معنی که شرکتی که مدت زمان مشخصی برای آن در نظر گرفته شده است، به صورت اتوماتیک بعد از اتمام آن زمان به صورت اتوماتیک منحل می‌شود.

در یک حالت دیگر، زمانی که مدت زمان شرکت به پایان نرسیده باشد و تمامی سرمایه‌داران و شرکا در مورد منحل شدن شرکت اتفاق نظر داشته باشند، شرکت به صورت رسمی و قانونی منحل خواهد شد. علاوه بر موارد ذکر شده بالا با استفاده از تغییر اساسنامه امکان منحل شدن شرکت نیز وجود دارد، بدین ترتیب که مدت زمان فعالیت شرکت در اساسنامه کاهش پیدا می‌کند و به صورت کامل به ثبت می‌رسد و به اطلاع می‌رسد.

مراحل انحلال شرکت

مهم‌ترین دلایل انحلال شرکت

انجام موضوع شرکت

در صورتی که شرکت موضوعی را که برای آن تاسیس شده است؛ انجام بدهد یا انجام آن غیرممکن باشد. برای نمونه فرض کنید که شرکتی با موضوع افتتاح یک پروژه‌ای تاسیس شده باشد و پروژه تاسیس شده باشد و کاری برای انجام نباشد.

بیشتر بخوانید
پیمانکاری پروژه های ساختمانی

انقضا مدت فعالیت شرکت

زمانی که شرکت برای مدت معینی تشکیل شده باشد، طبق توضیحاتی که در ابتدای این نوشته بیان کردیم، بعد از سپری شدن مدت زمان فعالیت شرکت، شرکت منحل خواهد شد.

تصمیم همه شرکا

با توجه به اینکه قرارداد تشکیل شرکت توسط تمام شرکا منعقد شده است، بنابراین خودشان هم می‌توانند این قرارداد را فسخ کنند و رای به منحل شدن شرکت بدهند.

منتفی شدن تعداد شرکا

این حالت زمانی رخ می‌دهد که فقط یک شریک در شرکت باقی بماند که به صورت طبیعی در این حالت شرکت منحل خواهد شد.

در صورت ورشکستگی

ورشکستگی زمان رخ می‌دهد که شرکت از پرداخت وجوهی که ملزم بر پرداخت آنها است، نتواند بربیاید. با توجه به اینکه از تاریخ صدور حکم ورشکستگی، شرکت از دخالت در امور خود ممنوع است، به صورت کاملاً طبیعی در صورت ورشکستگی منحل خواهد شد.

به خواسته یکی از سرمایه‌داران و شرکا

در این حالت در صورت درخواست یکی از سرمایه‌گذاران و شرکت‌های حاضر در شرکت مورد نظر نسبت به فسخ قرارداد شرکت صورت می‌گیرد. این حالت زمانی رخ می‌دهد که فعالیت شرکت برای مدت زمان خاصی معین نشده باشد و براساس اساسنامه این حق از فردی که این تقاضا را دارد، سلب نشده باشد.

در صورتی که یکی از شرکا و سرمایه‌داران برای فسخ قرارداد و انحلال شرکت اقدام کند، باید تقاضای خود را به صورت کاملاً کتبی و ثبت شده به شرکای دیگر از 6 ماه قبل اعلام کند و شخص متقاضی می‌تواند تقاضای منحل شدن خود را به صورت یک اظهارنامه یا نامه رسمی یا روش‌های دیگر تهیه کرده و آن را ارائه دهد.

فوت یکی از شرکا

در صورت فوت شدن یکی از شرکا و به موجب اساسنامه شرکت، فوت شریک باعث انحلال شرک شود، شرکت منحل خواهد شد.

مراحل انحلال شرکت

برای استارت زدن منحل شدن شرکت باید امضای تمام اعضای شرکت ضروری است، به عبارت ساده‌تر برای توقف فعالیت شرکت، جلب تایید همه اشخاص شرکت ضروری است و حتی در صورت وجود یک عضو ناراضی، بقیه اعضا نمی‌توانند اقدام به منحل کردن شرکت کنند. در صورتی که یکی از اعضا هم در جلسه حضور نداشته باشید، باید یکی از اعضا وکالت ایشان را داشته باشد.

بیشتر بخوانید
دلایل عام انحلال شرکت چیست ؟

مدارک مورد نیاز به انحلال شرکت نسبت به نوع شرکت متفاوت است که در ادامه به صورت جداگانه بیان خواهیم کرد.

مدارک مورد نیاز برای منحل کردن شرکت سهامی خاص

– اصل گزارش کار انحلال شرکت

– آخرین آگهی چاپ شده‌ شرکت در روزنامه رسمی

– کپی شناسنامه مدیر تسویه

– اصل روزنامه‌ رسمی که آگهی دعوت شرکا در آن به چاپ رسیده است.

مدارک مورد نیاز برای منحل کردن شرکت با مسئولیت محدود

– اصل گزارش انحلال شرکت، حاوی امضای همه شرکا و مدیر تسویه

– اسناد و مدارک شناسایی شرکا

– اسناد و مدارک ثبتی شرکت

مدارک انحلال شرکت

مدارک مورد نیاز برای منحل کردن موسسه

– اصل گزارش کار توقف فعالیت شرکت، حاوی امضای همه شرکا و مدیر تسویه

– فتوکپی شناسنامه همه شرکا

– فتوکپی شناسنامه مدیر تسویه

– آخرین روزنامه رسمی که اطلاعیه‌های شرکت در آن به طور معمول منتشر می‌شود.

– تحویل مدارک به مرکز ثبت شرکت

بعد از جمع‌‌آوری مدارک قید شده براساس نوع شرکت، باید گزارش کار انحلال شرکت را به همراه بقیه مدارک را به مرکز ثبت شرکت‌ها تحویل دهید.

مدیر تسویه کیست و چه وظایفی دارد؟

بعد از انحلال شرکت، اعضای هئیت مدیره یک نفر را به عنوان مدیر تسفیه انتخاب می‌کند تا کارهای نهایی مربوط به منحل شدن شرکت را اعم از کارهای مربوط به دارایی را انجام دهد.

انحلال شرکت راهکاری سودمند در برخی از مواقع

در نگاه اول شاید تصور بر این باشد که منحل شدن شرکت بسیار مناسب نیست ولی باید برخی مواقع این اتفاق را به فال نیک گرفت.

در صورتی داشتن هر گونه سوال در زمینه انحلال شرکت می‌توانید با آقای معماریان  کارشناس ما با شماره تلفن 09925981632 تماس حاصل کنید و به صورت رایگان مطرح کنید.

آیا شما تا به حال تجربه اقدام به منحل شدن شرکت را داشتید؟ به نظر شما این تصمیم چه مزایا و معایبی دارد؟ بعد از انحلال با چه چالش‌ها روبرو شدید؟ تجربه و نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *